måndag 1 september 2014

ÄPPELCIDERVINÄGER

Nu är det dags att ta vara på alla underbara äpplen som våra trädgårdar är fulla av. Själv vill jag mer och mer vara självförsörjande och varför då inte också göra äppelcidervinäger? Det kan användas i diverse inläggningar samt t.ex. i följande tips.



Huskur mot mjäll
Blanda ca 5cl vinäger med 5cl vatten i en sprayflaska.
Spraya hårbotten och undvik att få in i öron och öron. Vira därefter in huvudet i en handduk och låt den sitta kvar i drygt en timme innan du sköljer bort vinägern från håret. Upprepa proceduren 1-2ggr/vecka.

Avkalka kaffebryggare, vattenkokare
Blanda 2,5dl vatten med 5dl vinäger och häll i kaffebryggaren/vattenkokaren.
Kör sedan igång apparaten. Skölj därefter ur den med vatten och låt apparaten värmas upp med bara vatten några gånger för att få bort vinägerlukten.

Dålig lukt
Äppelcidervinäger tar bort dålig lukt genom att den tar död på alla bakterier som orsakar de dåliga lukterna. Placera en skål med äppelcidervinäger i rummet, kylskåpet m.m. där det finns dålig lukt, kanske behöver det upprepas några gånger.

Här nedan kommer två olika recept från bloggen Ekoplantan

Äppelcidervinäger på rivna äpplen
Finriv äpplen och fyll dem på en stor glasburk.
Stampa dem lätt med knytnäven så att vätska bildas.
Fyll på med vatten, så lite som möjligt, men tillräckligt så att de rivna äpplena täcks. Burken ska gärna vara full.
Täck med ett tunt tygstycke och sätt gummiband eller snöre runt öppningen. Luften ska ha tillträde men inte damm och flugor. Låt krukan stå varmt, i köket till exempel.
Rör i burken en gång i veckan när jäsningen börjat.
Efter 3-4 veckor silas innehållet. Det rivna läggs i komposten och vätskan hälls tillbaka. Nu kan burken stå varmt eller kallt. Ättiksbildningen går snabbare av värme.
Rör då och då i burken så att den geléaktiga massan som bildats av ättiksyrebakterierna blandas ner i vätskan, annars hindrar den syret att komma till.
När vätskan klarnar och förlorar spritdoften har ättiksyra bildats. Lägg då på ett lock, för ättiksyra är flyktig.
Tappa upp en flaska i taget, för nu kan du börja använda din vinäger.
Den har obegränsad hållbarhet och får sin fulla arom först efter några månader.
Den geléaktiga hinnan, ättiksmodern, lägger du i en glasburk med lite ättika och sparar till nästa gång du ska göra vinäger. Den är en fin startkultur som gör att processen sätter igång snabbt, men det går fint även utan den.

Äppelcidervinäger på must 
Det görs på samma sätt men man slipper silningen.
Det blir smakskillnad på de båda tillvägagångssätten. Vinägern gjord på rivna äpplen klarnar inte men den blir smakrik och syrlig. Den som är gjord på must blir lite mildare och rundare i smaken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar